פרגולה או אם תרצו מצללה בעברית, היא מבנה חיצוני שנתמך על ידי עמודים ושלרוב יהיה ללא קירות בארבעת פאותיו הצדדיות, למעט הפאה העליונה או גג הפרגולה. גינות רבות בבתים ישראלים מעוטרות בפרגולות, שנותנות מחסה לשמש ולמזג האוויר הים תיכוני ששורר באזורנו. אך אם כבר השקענו במחסה שיעניק לנו צל בקיץ, כדאי מאוד שאותו מחסה ידע לתת מענה גם לגשמי החורף ובכך, ישיבה בחוץ יכולה להפוך לנעימה במשך רוב חודשי השנה בארץ.
אז מהן הדרכים הטובות ביותר לאטום גג של פרגולה? כל התשובות במאמר הבא.
על החשיבות של איטום פרגולה
מקורה של המילה פרגולה מגיע אלינו איך לא מלטינית והשימוש בה, מופיע בספרים עוד מהמאה ה-15. מאז ועד היום, המטרה העיקרית של כל מבנה שכזה הוא הענקת צל ומחסה מהשמש. עם זאת, אי-אפשר להתעלם מההיבט העיצובי של הפרגולה, מהחומר ממנו היא מיוצרת וממאפיינים נוספים וחשובים כמו הגודל שלה ומעל הכל – רמת האיטום בגג שלה.
איטום גג הוא היבט חשוב בכל מבנה, שכן לא ניתן לחיות בשום מבנה ללא איטום ראוי גם אם מדובר בארמון. תוצאותיו של איטום לקוי או פגום יכולות להיות מטרידות ואף הרות אסון במקרים מסוימים, שכן האיטום הוא למעשה מה שמבדיל בין החוץ, העולם לבין הפנים, הבית שלנו.
פרגולה, שכל מטרתה מלכתחילה היא תיחום והענקת צל ומחסה, תהיה חסרת שימוש כלל ללא איטום ראוי. תתארו לעצמכם יושבים מתחת לפרגולה בה השמש קופחת על ראשכם או שבתקופת החורף, הגשם חודר ומרטיב אתכם ואת כל מה שמתחת ובתוך הפרגולה. לכן, איטום גג מקצועי ונכון הוא לא רק עניין של נוחות או של אסתטיקה ועיצוב, אלא גורם שהופך כל מבנה חיצוני ופנימי לשמיש או לבלתי שמיש.
אילו חומרים יוכלו לשמש לאיטום גג של פרגולה?
אופי ואיכות האיטום, יהיו תלויים בראש ובראשונה בחומר ממנו עשוי הגג. בעוד שבבתים רבים ייעשה שימוש ברעפים ובחומרים אחרים לאיטום ולבניית הגג, כאשר מדובר בפרגולות האפשרויות הן שונות ורבות יותר.
הנה למשל כמה מהחומרים המומלצים:
- יריעות – קיימות יריעות שונות ממגוון חומרים, אשר יכולים להתאים לאיטום מעולה של פרגולות אלומיניום. למשל כמו יריעות גומי, יריעות PVC ויריעות ביטומניות לאיטום, שיכולות להוות פתרון איכותי בהדבקה והרכבה עצמית. החומר ממנו עשויות יריעות אלו נקרא 'ביטומן' והוא למעשה מוצר תרמופלסטי שמתרכך בחום.
- לוחות זכוכית מחוסמת – זכוכית מחוסמת היא זכוכית שעברה תהליך של חימום הדרגתי וקירור מהיר מיד לאחריו. תהליך זה גורם לזכוכית להיות חזקה הרבה יותר ולהישבר באופן בטיחותי יותר.
- סנטף – אחד מחומרי האיטום הפופולריים והמבוקשים ביותר בתחום הוא הסנטף. מדובר למעשה ביריעות חזקות ועמידות במיוחד שיתאימו למחסה מושלם בכל עונות השנה ואף יכולות להגיע במספר צבעים שונים. הסנטף הוא חומר המבוסס בעיקרו על פוליקרבונט, מה שהופך אותו לחומר שעמיד במים גם בפני עצמו.
מה חשוב לדעת בהרכבת האיטום?
ראשית, חשוב להבין שכל אחד יכול לנסות לבצע את איטום גג הפרגולה שלו בכוחות עצמו, במידה והוא מרגיש שיש לו את הכלים, החומרים, הידע והיכולת לכך. יחד עם זאת, מומלץ תמיד להיעזר באנשי מקצוע מהתחום שכן לאופן הרכבת האיטום חשיבות גדולה. גם חומר האיטום האיכותי ביותר לא יעשה את עבודת האיטום בשלמותה, כאשר הוא יותקן בצורה לקויה או לא נכונה.
במידה ובכל זאת החלטתם לעשות זאת בעצמכם, הנה כמה נקודות אותן חשוב שתיקחו בחשבון:
- זווית קלה בגג לניקוז מים – כל גג של כל מבנה צריך מערכת ניקוז כלשהי, כמו גם תכנון מקדים בעת הבנייה. בכדי שהגשמים יוכלו להתנקז ולא להצטבר על הגג ולגרום לו לנזק, חשוב לוודא שיש זווית קלה שתאפשר למים לרדת וליפול מטה מהגג. בנוסף, חשוב להרכיב את האיטום בצורה כזו שתבלוט מעט מצדי הפרגולה, כך שהמים שירדו מהשיפוע יפלו מחוץ לתחומה.
- ניקיון המשטח מאבק ולכלוך לפני התחלת העבודה – לפני מתיחת היריעות, הדבקתן וכן לפני יישום של כל פתרון איטום או גג אחר, חשוב מאוד לוודא שהמשטח עליו תניחו את האיטום הינו נקי, איננו מאובק ופנוי מלכלוך שעלול להפריע.
- בדיקת איכות האיטום בתום העבודה – לאחר איטום גגות מתבצעת בדיקה שנקראת גם בדיקת הצפה. מטרת בדיקה זו היא לוודא שהגג אכן אטום לחלוטין. לרוב בדיקה זו נעשית על ידי הצפת מים על גג המבנה, סתימת המרזבים והמתנה של כ-72 שעות לבחינת התוצאות. במקרה של פרגולות, ניתן יהיה לרוב להסתפק בהתזה של מים ולא בהצפה של ממש.